Nyheder

Gødning på den mest naturlige måde

Sommeren er så småt over os, og alle os haveejere vil gerne have at sommerblomster, stauder, græsplane og køkkenhave står så flot og frodigt som muligt. Nogle af os har formået at indrette en have, der formår at holde sig selv flot og frodig uden at det er nødvendigt at tilføre haven udefrakomemnde gødning. Men i andre haver kan det være nødvendigt med lidt gødning, for at haven står flot og frodigt.

Det kan både koste en del tid og besvær samt gøre indhug i pengepungen, når der skal anskaffes gødning til haven. Derudover kan du også let komme til at gøre skade på biodiversiteten og grundvandet, hvis du ikke er opmærksom på, hvad det egentlig er for noget gødning, du smider ud i vores allesammen natur.

Men så slemt behøver det heldigvis ikke at gå.

For faktisk behøver du ikke at købe det ene og det andet stads, som er skidt for både biodiversitet og grunvand. Der er nemlig en helt naturlig måde, du kan gøde din have på.

Og den er ikke bare naturlig. Den er også effektiv – og så koster den ikke en krone!

Lyder der for godt til at være sandt? Tjah, men det er faktisk rigtig nok.

Guldvand – det naturlige gødning

Bogen Naturlig gødning i haven er skrevet af de tre haveentusiaster Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache. 

I denne bog får du opskriften på den mest naturlige om lettilgængelige form for gødning. 

De anbefaler nemlig, at du bruger urin – det har de valgt at kalde guldvand – som gødning i supllement til husdyrgødning og kompost i planternes vækstperiode.

Du kender sikkert til at man kan bruge urin fra dyr – eller gylle – som gødning, men faktisk er dit eget tis lige så effektfuldt, når du skal have gødet haven. Tis indeholder nemlig kvælstof og stort set al den anden næring, som din have har brug for at få tilført. Urinen fra én person er nok til at gøde 100 til 350 kvadratmeter jord.

Opskriften på guldvand er så simpel her:

Til en liter guldvand skal du bruge

1 dl tis
9 dl vand

Du skal vande direkte på jorden, og altså undgå at hælde guldvandet direkte på planterne eller deres blade – og brug ikke for meget af gødningen – heller lidt for lidt end lidt for meget. Hvis du har været syg eller hvis du snart skal høste, så lad være med at gøde med guldvand.

Og så sørg lige for at lugte efter – der slkulle nødigt komme til at lugte af tis. Det bliver naboerne ikke glade over.

Er du på udkig efter en anden naturlig gødning? Find gratis gødning her